Kaznivo dejanje neplačevanja preživnine

Naslov članka: Kaznivo dejanje neplačevanja preživnine Avtor: Zvjezdan Radonjić Publikacija: Pravna praksa – 2005, številka 40, stran 19 | GV Založba, d.o.o., 14.10.2005

Članek je iz leta 2005. Kazenski zakonik je posodobljen in je stopil v veljavo 01.11.2008. Člen 203. predhodnega KZ je nadomestil nov 194. člen KZ.

Na področju preživnine se ni spremenilo nič. Starši sklepajo dogovore o preživninah, gredo na sodišča, preživnine pa so na koncu neizterljive. Nihče ni sankcioniran, neplačniki se še zmeraj prosto sprehajajo, nihče jih ne preverja. Država je soodgovorna za vsako neizterljivo preživnino. Nima podatkov ne o tem koliko je uspešnih izvršb, koliko je neizterljivih, zakaj ni več obsojenih neplačnikov preživnin, in zakaj je 194. člen kazenskega zakonika napisan samo na papirju in se ga ne izvaja? Tožilci in sodišča oprostijo vsakega neplačnika, ki na sodišču pač malo pojamra, resničnosti izjav niti ne preverjajo, in ga oprostijo. Z izgovori pač ne morem nahraniti otroka, zato v pravno državo več ne verjamem.

Anonimen

Related Posts

Preživnina - otrokova pravica